Megjelent az EA 2018-as jelentése
2019. 07. 07.

A termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról szóló 765/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: akkreditálási rendelet) előírja az akkreditálás területén alkalmazandó közösségi politikát. Átfogó keretet alakít ki az akkreditáláshoz, és közösségi szinten megállapítja a működésére és szervezetére irányadó elveket.

Az iránymutatások lehetővé teszik az akkreditálásról szóló rendelet elfogadása után kialakult új környezetre való zökkenőmentes áttérést. A 10 éves együttműködésnek köszönhetően, jelentős számú irányelv és előírás támogat több területet is, mint például:

• Gépek, felvonók;
• Hivatalos ellenőrzések az élelmiszer- és takarmány, az állategészségügy és a jólét, növényvédő szerek területén;
• Vasúti; Gépjármű;
• Cybersecurity és elDAS (elektronikus azonosító, hitelesítési és megbízhatósági szolgáltatások);
• Általános adatvédelem.

Az akkreditációt és annak előnyeit figyelembe veszik és magukban foglalják, nemcsak az európai és nemzeti jogszabályok, hanem az EU és a harmadik országok közötti kereskedelmi megállapodások is.

Az EA 2018-as jelentése itt olvasható.

2021. május 31. éjféltől már csak az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szerint akkreditált vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, valamint mintavevő szervezetek státusza marad érvényben.

A hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 áttérésmérce
Bezárom