Elérhető az EB jelentése a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról szóló 765/2008/EK rendelet végrehajtásáról
2018. 01. 17.

Az Európai Bizottság közzétette jelentését az Európai Parlament és a Tanács „a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről” szóló 765/2008 / EK rendeletének végrehajtásáról.

Az Európai Bizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a megfelelőségértékelő testületek akkreditálásának jelentősége az utóbbi években jelentősen megnőtt. Mára az átlátható és minőség-vezérelt piac megfelelő működéséhez az EA és a nemzeti akkreditáló szervezetek munkája elengedhetetlen. Segítségükkel biztosítható a közösségi érdekek képviselete például az egészség-, a biztonság- és a környezetvédelem területén.

Ezt igazolja, hogy az akkreditáció egyre inkább új szakpolitikai területek látószögébe kerül, említhető például a kiberbiztonság, valamint a személyes adatok védelméről szóló rendelet (GDPR).

A jövő fő kihívása, hogy a jogszabályi előírások betartása mellett, egy az egyre változó és növekvő igényekre megfelelően, a legkorszerűbb technikával reagálni képes akkreditálási rendszer kerüljön kialakításra és fenntartásra.

A dokumentum az alábbi linken elérhető:

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/26827

2018.01.12

2021. május 31. éjféltől már csak az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szerint akkreditált vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, valamint mintavevő szervezetek státusza marad érvényben.

A hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 áttérésmérce
Bezárom