A gazdaság, a vásárló, de még a természet is jól jár az akkreditálással
2016. 11. 22.

Megbízható forrásból származó ételek, pontos diagnózis az orvosnál, de még a tiszta víz is elképzelhetetlen az akkreditálás nélkül – hívja fel a figyelmet az Európai Akkreditálási Együttműködés (EA) online is elérhető brosúrája.

A füzetecske elején röviden bemutatkozik az EA, mint szervezet, melyet az Európai Bizottság hívott életre, de unión kívüli országokat is magában foglal. Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagja is, mint például Svájc és Norvégia is a tagok között vannak, ahogyan olyan országok is bekerülhetnek, melyek az unióba való belépés előtt állnak.

Ezt követően az akkreditálás folyamatát mutatják be, mely „meghatározza a műszaki kompetenciáját és integritását azoknak a szervezeteknek, melyek tesztelést, vizsgálatot, ellenőrzést, igazolást, kalibrációt, felügyeletet és hitelesítési feladatokat látnak el, melyeket kollektíve megfelelőség-értékelésként ismerünk.”

Az akkreditálásból mindenki hasznot húz, legyen szó a gazdasági szereplőkről, a felhasználókról vagy éppen az államról, hívják fel a figyelmet. Majd felsorolnak néhány területet, ahol az akkreditáció komoly hasznot hajt: itt kerül elő a tiszta víz, de a spektrum szélességét mutatja, hogy a telekommunikációt is megemlítik, ahol elengedhetetlen az információk titkosan tartásának felügyelete.

Az Európai Akkreditálási Együttműködés kölcsönös elismerési megállapodását (EA MLA) is kifejtik, melynek köszönhetően a világpiacra kerülő árukat nem kell újból és újból vizsgálatnak kitenni. Az EA MLA amellett, hogy a tagjai közötti kereskedelmet megkönnyíti, a globális piacra való kijutást is garantálja, ugyanis tagja a két nagy világszervezetnek, a Nemzetközi Laboratóriumi Akkreditációs Együttműködésnek (ILAC), valamint a Nemzetközi Akkreditáló Fórumnak (IAF).

2016.11.22

2021. május 31. éjféltől már csak az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szerint akkreditált vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, valamint mintavevő szervezetek státusza marad érvényben.

A hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 áttérésmérce
Bezárom