Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2016. október 5-én megszerezte az Európai Akkreditálási Együttműködés kölcsönös elismerési megállapodásának (EA MLA) aláírói státuszát 2016. október 6-i hatállyal az alábbi területekre:

Ezúton is meg szeretnénk köszönni valamennyi közreműködőnek a segítségét és a támogatását!

Devecz Miklós
Főigazgató
Nemzeti Akkreditáló Hatóság

Bezárás

Magyar úton az unió harmadik legjelentősebb agrárpiacába

Dinamikus ütemben nő az arab országok élelmiszerimportja, ugyanakkor szigorú kritériumoknak kell megfelelnie azoknak, akik meg akarnak jelenni, vagy éppen a piacon szeretnének maradni. Ennek elősegítése érdekében hívta életre az Európai Bizottság a GCC-EU Trade and Business Cooperation Facilityt. A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) és az unió közötti megbeszélésen a magyar érdekeket Devecz Miklós, a NAH főigazgatója képviseli.

A Dubaiban tartott fórum egyik központi témája a GCC létrehozott, valamint megkövetelt Halal szabvány. A szigorú (szabvány)rendszer hatásai éreztetni fogják magukat az európai kontinensen, ezen belül hazánkban is. A Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Ománt, Kuvaitot, Katart és Bahreint tömörítő csoport 7,796 milliárd eurónyi agrárterméket vásárolt, azaz a teljes uniós export 6,4 százalékát vette fel.

A Halal szabvány nem csak a termények előállítását, feldolgozását, de még szállítását is meghatározza, így komoly terhet ró az adott piacra termelőknek. Devecz Miklós ezen nehézségek feloldása érdekében külön megbeszélést folytatott a GCC Standardization Organization főtitkárával, Nabil A. Molla úrral, a Dubai Accreditation Department igazgatójával, Amina A. Mohammed asszonnyal, illetve Ahmed Al-Mutairi úrral, a GAC–GCC Accreditation Center főigazgatójával.

Panel discussion2


The speakers